Характеристики на продукта
Активен микробиологичен продукт, съдържащ жизненоважни аминокиселини, обогатен с микроелементи, витамини и фитохормони. Profert ® е специален течен тор, произведен чрез уникален процес, при който натурални морски продукти биват преработени (хидролизирани) и трансформирани в 100% усвоим източник на хранителни вещества за растенията. Продуктът се усвоява бързо и е подходящ както за листно, така и за почвено приложение. Установено е, че микробиалните препарати повишават кълняемостта на семената и началния растеж на растенията, засилват поглъщането и асимилацията на минерални елементи, увеличават толерантността към биотични и абиотични стресови фактори и др.
Процесът, чрез който се произвежда Profert®,включва извличане на жизненоважни L-аминокиселини и комбинирането им със специално подбрани микроорганизми. Продуктите от жизнената им дейност обогатяват сместа с витамин C, фулвокиселини и фитохормони, стимулиращи растежа (ауксини).
Установено е, че микробиалните препарати повишават кълняемостта на семената и началния растеж на растенията, засилват поглъщането и асимилацията на минерални елементи, увеличават толерантността към биотични и абиотични стресови фактори и др.
Зоната около корените (1-2 mm) е позната като ризосфера и включва полезни почвени микроорганизми, живеещи в симбиоза с кореновата система на растенията. Тези симбионтни бактерии снабдяват растенията с важни макро- и микроелементи и витамини, а растенията от своя страна, подържат живота им, осигурявайки им въглехидрати, синтезирани при процеса фотосинтеза.
Преимущества на продукта
-
Балансираното съдържание на макро- и микроелементи засилва растежа, качеството и количеството на растениевъдната продукция;
-
Микроорганизмите осигуряват растенията и почвата с органичен азот;
-
Подобрената активност на почвените микроорганизми може да доведе до редуцирана употребата на конвенционални торове, тъй като хранителните вещества в продукта се усвояват на 100%;
-
Растенията са по-устойчиви на стресови фактори, включително неблагоприятни климатични условия, нападение на болести и неприятели;
Аминокиселинен състав
Аминокиселина |
Съдържание мг/л |
Биологична роля |
Аспарагинова киселина |
3287 |
Запасна и транспортна форма на азот; |
Треонин |
1331 |
Повишава сухоустойчивостта; |
Серин |
1743 |
Участва в синтеза на хлорофил; регулира процеса на отваряне и затваряне на устицата (регулира транспирацията); участва при опрашването; |
Глутаминова киселина |
5326 |
Участва в синтеза на хлорофил; регулира процеса на отваряне и затваряне на устицата (регулира транспирацията); стимулира покълването на семената; |
Пролин |
3285 |
Синтезира се в условия на засушаване и защитава растенията от солеви стрес; |
Глицин |
6867 |
Засилва сухоустойчивостта на растенията; участва в синтеза на хлорофил; |
Аланин |
3729 |
Участва в синтеза на хлорофил; стимулира покълването на семената |
Валин |
1497 |
Засилва сухоустойчивостта на растенията; стимулира покълването на семената; |
Метионин |
1011 |
Важен за процеса на зреене на плодовете; регулира процеса на отваряне и затваряне на устицата; |
Изолевцин |
1109 |
Засилва сухо- и солеустойчивостта на растенията; подпомага опрашването; |
Левцин |
2123 |
Засилва сухо- и солеустойчивостта на растенията; участва при процеса опрашване; |
Тирозин |
639 |
Засилва сухоустойчивостта; стимулира образуването на цветния прашец и повишава кълняемостта; |
Фенилаланин |
1208 |
Участва в синтеза на лигнин; |
Хистидин |
883 |
Стимулира узряването на плодовете; |
Триптофан |
122 |
Стимулира синтеза на растежни фитохормони (ауксини); |
Лизин |
2686 |
Участва в синтеза на хлорофил; стимулира кълняемостта; |
Аргинин |
3149 |
Стимулира развитието на кореновата система; стимулира синтеза на растежни фитохормони; |
Таурин |
869 |
Засилва сухоустойчивостта и толерантността на засоляване; |
Химичен анализ
Елемент |
Форма на внасяне |
Съдържание |
Азот (N) |
1,1 % органичен 0,2 % нитрат 0,5 % амиден 0,2 % амонячен |
3.0 % |
Фосфор (P) |
фосфат |
0.60 % |
Калий (K) |
абсорбиран в протеини от животински произход |
0.61% |
Сяра (S) |
сулфат |
0.55 % |
Калций (Ca) |
абсорбиран в протеини от животински произход |
0.5 % |
Бор (B) |
борна киселина |
0.05 % |
Молибден (Mo) |
натриев молибдат |
0.006 % |
Цинк (Zn) |
сулфат |
0.07 % |
Магнезий (Mg) |
сулфат |
0.03 % |
Желязо (Fe) |
сулфат |
0.003 % |
Мед (Cu) |
сулфат |
0.003 % |
Манган (Mn) |
сулфат |
0.006 % |
Приложение
Profert ®има широк спектър на приложение, включително зърнено-житни, технически, зеленчукови, овощни култури и лозя, пасища и открити тревни площи и игрища.
Почвено |
0.5-1 л/дка |
Листно |
0.5-1 л/дка |
Фертигация |
10 мл/л 8 мл/л при чувствителни култури* |
За предсеитбена обработка на семената |
минимум 4 мл/л |
*Чувствителните култури включват цитруси, смокини и орхидеи
Profert ® може да се смесва и прилага с най-често използваните пестициди. В случай че не е посочено друго, преди употреба се препоръчва извършване на тест за смесимост.
Оптимизиране на резултатите
За оптимални резултати се препоръчва прилагане наProfert® заедно със спомагателния растителен прилепител Xtend™, регистриран от Growgreen Австралия. Прилагането му гарантира по-добро омокряне на третираната повърхност и удължава периода на задържане на разтвора по листата.
Срок на годност и съхранение на Profert®
Profert® трябва да се съхранява при температура от +5ºC до +35ºC.При продължително излагане на по-ниски температури се препоръчва подгряване на IBC контейнерите за 24 часа преди приложение с цел активизиране на микробиалната дейност. Не се препоръчва излагане на пряка слънчева светлина, но е желателно продуктът да се съхранявайте на добре осветено място, за да не се прекъсва микробиологичният процес. Препоръчва се употреба в рамките на 14 месеца от датата на производство.
Опаковка
Profert® се предлага в следните търговски опаковки: 1L; 20L; 200L; 1000L